Veiligheid

Veiligheid en Certificering VCA** + IRATA

Werkwijze rope access 
Hierbij enkele belangrijke veiligheidsvoorwaarden voor onze rope access werkzaamheden. Voor elke opdracht wordt er een VGM plan, veiligheidsplan met Taak Risico Analyse opgesteld, waar alle betrokken medewerkers zich aan dienen te houden. Tijdens het abseilen moet men altijd op twee punten geankerd zijn. Deze ankers moeten op 1.000 kilo worden afgetest. Mocht de hoofdlijn breken dan is er altijd nog een tweede lijn als back-up. De touwen waarmee gewerkt wordt (de werklijn en de valbeveiliging) hebben een veilige waarde van 300 kilo en hebben een breekwaarde van 3.000 kilo. Alle gereedschappen zijn verbonden aan het harnas die wij dragen zodat het gereedschap niet naar beneden kan vallen. Er moeten altijd twee gecertificeerde abseilers aanwezig zijn. Tijdens cursussen en trainingsdagen leren de abseilers ook reddingsoperaties uit te voeren. Alle klim- en abseilmaterialen worden dagelijks geïnspecteerd en onderhouden.

VCA** 
A.T.I. Abseiltechnieken in het bezit van het certificaat VCA** 2008/5.1. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Tevens beschikken al onze operationele medewerkers en leidinggevenden over een persoonlijk VOL-VCA diploma. Wij tonen hiermee aan dat we serieus werk maken van ‘kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu’ voor zowel onze klanten en ons personeel.

IRATA
Doordat er in Nederland geen concrete wetgeving is met betrekking tot onze specifieke werktechnieken werkt A.T.I. Abseiltechnieken uitsluitend volgens de IRATA werkmethodiek. Deze werkmethodiek is in overeenstemming met de geldende Europese Richtlijnen voor het werken op hoogte maar wordt ook wereldwijd toegepast. IRATA staat voor International Rope Access Trade Association en is sinds 1980 wereldwijd de grootste Rope Acces brancheorganisatie, zij zien erop toe dat  de veiligheid en kwaliteitn van Rope Access gewaarborgd en nageleefd word.  A.T.I. is zelf IRATA gecertificeerd en vanzelfsprekend ook al onze technici. Afhankelijk van de eisen van de opdracht worden de gespecialiseerde rope access technici ingezet, dit kan variëren van IRATA Level 1 t/m Level 3 getrainde medewerkers. Naast de verreisde VCA en IRATA certificaten bezitten onze rope access technici ook over vakspecialistische opleidingen zoals lasopleidingen, diverse NDO certificaten en electro opleidingen. Om geheel up-to-date te blijven moeten er regelmatig cursussen worden gevolgd en certificaten vernieuwd worden. Het nieuwste certificaat gaat onder de naam Rope Access Supervisor. Deze speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde cursus is gericht op reddings–en touwtechnieken. Voor meer informatie over IRATA-certificering: www.irata.org

Voor meer informatie over IRATA ga naar onderstaande links:

      

          

IRATA – Publications & Safety Bullitins